kolmapäev, 12. veebruar 2014

Kollase frentši lugu



Muude asjade vahepeale üks väike lugu sellest, kuidas ühel hetkel erinevad ajad ja kohad, väga suured ja palju vähem suured, lausa väikesed sündmused ja inimesed omavahel koos kõlama hakkavad ...

Käisin Tallinnas Titanicu näitusel. Kohe näituse alguses jookseb vana filmilõik Tartust, aastast 1912. Aimata sellepärast, et Titanicu aastat ja aega 1912 ja kohalikku Eesti aastat ja aega 1912 omavahel siduda.

Tartu film näitab vene lenduri Sergei Utotškini demonstratsioonlendu Raadi lennuväljal, mille on filminud Johannes Pääsuke (nii üldiselt arvatakse, kuigi on ka teisi arvamusi). See juhtus 14. aprillil 1912. aastal, mil Utotškin tegi kahepinnalisel Farman tüüpi lennuaparaadil paar tiiru Raadi mõisa väljade kohal ning maandus 95. Krasnojarski jalaväepolgu Puiestee tänava äärsele õppeplatsile.

Vaatasin seda filmi ja üks asi trehvas meelde.

Tartu kuulus rätsepmeister Eduard Uusen, minu vanaisa, on oma mälestustes kirjutanud, et «minu lelle pool korteris oleku aegu tuli Tartusse kuulus vene lendur Utotškin, kes sooritas siin Tartus esmakordselt nähtavaid lende. Ta tegi ilusat raha. Minul laskis ta õmmelda kollase lenduri frensi.»

Sellel filmil seal Titanicu näitusel võib tõesti näha, kuidas Utotškin paneb heleda frentši lennuki peale ...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar