pühapäev, 2. veebruar 2014

Nii lollid me nüüd ka pole (11.2.2013)


Kui Isamaa ja Res Publica Liit Tartus kevadel 2011 taas võimule hakkas saama, oli nende üks peamisi lubadusi katseprojekt tasuta bussiliiniga. Kui Reformierakond IRLi võimukoalitsiooni võttis, muutus see lubadus kogu linnavõimu omaks. Lubadus kirjutati ka kahe erakonna koalitsioonilepingusse: kaalume Tartu põhiliinile tasuta bussiliikluse loomist.

Nüüd, peaaegu kaks aastat hiljem, võib nentida, et lubadust pole täidetud. Tasuta bussiliiklust Tartus põhiliinil pole, katseprojektiga pole alustatud.

Kuidas ei ole, hüüatavad reformierakondlasest linnapea Urmas Kruuse ja riigikogu liige Margus Tsahkna (IRL) justkui ühest suust.

Urmas Kruuse vastas 11. jaanuaril Tartu Postimehes küsimusele «Kas te olete loobunud selle koalitsioonilepingu punkti täitmisest?» nii: «See punkt on klausliga ja osaliselt on see täidetud, sest Tartus on kaks tasuta bussiliini. Üks kesklinn–Prisma, teine kesklinn–Lõunakeskus. Kuigi need avas erasektor, võime linna kontekstis öelda, et teatud tasuta liinid meil on.»

Margus Tsahkna pareeris sama küsimuse 1. veebruari lehes hoopis vastusega, et seda peab küsima linnavalitsuse käest. Linnapea vastust, et osaliselt on see lubadus Lõunakeskuse ja Prisma ekspressliinidega täidetud, kommenteeris Tsahkna aga nii: «Formaalselt on tal õigus, aga need liinid maksavad kinni needsamad ettevõtjad.»

Mis see siis on! Linnavõim on jätnud oma lubaduse ja koalitsioonilepingu punkti täitmata, kuid üritab nüüd kellegi teise tegemist natuke ka enda arvele kirjutada ning sellega justkui päästa enda renomeed.

Kas nad tõesti ei saa aru, et see on vilets põhjendus. Kas tõesti arvavad kaks võimupoliitikut, et tartlasi saab niimoodi ära petta.

Tegelikult ei ole selles midagi ülihullu, kui mõni lubadus ja lepingupunkt jääbki täitmata. Selleks võib olla mitu täiesti normaalset ja arusaadavat põhjust. Võibolla oli lubadus liiga optimistlik, võibolla ei ole sellega veel tegelda jõutud, võibolla ei luba hilisem majandusanalüüs seda lubadust täita, võibolla on olud lihtsalt muutunud. Miks aga poliitikud ei julge seda tunnistada?

Selle asemel, et öelda otse ja ausalt, miks lubatu pole täidetud, hakkavad poliitikud otsima kummalisi kõverteid. Nii lollid me, valijad, nüüd ka pole, et sellest kohe aru ei saaks. Teisalt me küllap mõistaksime poliitikuid, kui nad ausalt oma tegematajätmisi selgitaksid.

Urmas Kruuse on olnud Tartu linnapea juba kuus aastat, poliitik on ta aastast 2002. Margus Tsahkna on olnud poliitikas mitmesugustel kohtadel aastast 2000. Kas pole juba piisavalt pikk aeg need asjad endale selgeks saada.

Tartu Postimehe paariskülg Jaani kirikust (29.6.2005),
auhind Euroopa ajalehtede kujunduskonkursil

     









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar